lørdag 24. oktober 2009

Skillingsboller


Ca 28-32 boller
Steketid: ca 10 min på 225 *C

5 dl melk
100 g margarin
50 g gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
ca 700 g (12 dl) hvetemel

Fyll:
20-40 g smør/margarin
4 ss sukker
1 ts kanel
(vaniljekrem om ønskelig)

Smelt margarin, men pass på så det ikke begynner å koke. Tilsett melk og varm opp blandingen til 37 grader. (Hvis du bruker tørrgjær, bør blandingen være litt varmere enn fingervarmt, ca 40 grader.) Bryt opp gjær i bakebollen. Slå på melkeblandingen og rør til gjæren er oppløst. Tilsett sukker, kardemomme og mel.

Slå deigen sammen, men ikke kna den så veldig mye. Om deigen er veldig løs og klissete, tilsetter du mer mel til den blir passe. Den skal slippe bakebollen, men ikke være for fast, for da blir bollene tørre. Strø rikelig med mel over deigen, og dekk med plastfolie/alluminiumsfolie (må være tett). Melet forhindrer at deigen klistrer seg til folien når den hever. Sett gjerne deigen et varmt sted, f.eks over varmebad eller på et varmt baderom, og legg et kjøkkenhåndkle over folien. La den heve til dobbel størrelse (30-45 minutter bruker å være passe).

Elt deigen litt, før du triller den til en lang pølse. Kjevle ut ca 20 cm bredde. Smør på halvsmeltet smør/margarin, og dryss sukker og kanel over. Rull sammen fra langsiden. Skjær rullen i 2-3 cm tykke skiver, alt etter hvor store boller du ønsker. Legg dem på stekeplata og etterhev (ca 15-20 minutter). Pensle om ønskelig bollene med litt melk og strø sukker over. Stekes midt i ovnen til skillingsbollene er pent brune.

Dersom man ønsker kan man lage en grop i bollen og legge en skje med vaniljekrem i før steking, og vips har man nydelige solskinnsboller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten Bloggurat